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L5 CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION

WASHINGTON ., D C. 20207

OFFICE OF FHE
March 23, 1981 GENERAL CODNSEL

Kim D. ilann, Isquire
Turnev and Turney

Suite 1010 o :
7101 Wisconsin Avenue - i
" Washington, D.C. 20014 -

Dear Mr. Mann:

This is in response to your letter of September 26,
1980, concerning the effect of the preemptive provisions of
section 26 of the Consumer Product Safety Act (CPSA) anc the
requirements of the Commission's standard for architectural
glazing materials on certain building code provisions, and
to your previous letter concerning the same subject dated
July 31, 1980.

More specifically, your letters request the opinion of
this office on the possibility that provisions of the
Commission's architectural glazing standard may preempt
certain requirements for glazing materials which appear in
the 1980 supplement to the Basic Building Code published by
Building Officials and Code Administrators International,
Inc. (BOCA).

This office will respond téfall of the questions you
raised in your letters regarding possible preemption of
state or local requirements based on certain provisions of
the 1980 supplement to the BOCA model building code.
However, as you know, section 26 of the CPSA does not
empower the Commission to prohibit any state or local
jurisdiction from enforcing a requirement which is not
identical to the provisions of a consumer product safety
standard. Instead, section 26 may be raised as a defense to
any legal action for enforcement of a state or local require-
ment which is applicable to a product covered by a consumer
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product safety standard and imposes nonidentical require-
ments for that product to deal with the same risk of injury
as the CPSA standard. Thus, the final decision on any issue
of preemption of state or local requirements by a consumer
product safety standard ultimately lies with the courts and
not with the Commission
PROHIBITION OF ANNEALED GLASS

In your letters, you observe that the 1980 supplement
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use of glazing materials which meet the requirements of the
Commission's standard in the locations and products listed
in that section, but also prohibits the use of anneale
glass in anv of those locations or products.

In your letter of September 26, 1980, you express the
opinion that annealed glass in thlcknesses of approx1mately
seven- elghths of an inch a eater can pass the 1mpact
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The Commission is aware that it is possible that
annealed glass in some thicknesses could pass the 1mpact
test in section 120 if it did not break when impacted
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OUTDOOR EXPOSURE TEST FOR PLASTICS

In both of your letters you also observed that section
857.5.6 of the 1980 supplement to the BOCA code prescribes
an outdoor weathering test for plastic glazing materials
used in any of the locations or products listed in that
section in addition to the requirements of the Commission's
standard.

At this time, the Commission's standard prescribes an
accelerated environmental durability test of plastic glazing
materials intended for outdoor use. This test involves
exposure of test specimens in a Weather-Ometer and comparison
of impact strength of specimens before and after the required
exposure.

As you know, on October 6, 1980, the Commission issued
a partial revocation of the architectural glazing standard
to delete the accelerated environmental durability test from
the standard, effective April 6, 1981. The Commission took
this action because it concluded that the accelerated
environmental durability test is not reasonably necessary to
reduce or eliminate unreasonable risks of injury associated
with accidental impact breakage of plastic glazing materials.
This action is now being reviewed by the U.S. Court of
Appeals for the Sixth Circuit in the case of Plastic Safety
Glazing Committee, et al. v. Consumer Product Safety Commission,
No. 80-3795.

It is the view of this office that both before and
after April 6, 1981, the requirement for an outdoor exposure
test of plastic glazing materials in section 857.5.6 of the
1980 supplement would be preempted by the Commission's
standard, because it is a nonidentical requirement applic-
able to products subject tc the Commission's standard and is
intended to deal with the same risk of injury as that
standard.

The Commission's staff has informally communicated this
view to BOCA's technical staff.
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WIRED GLASS

In your letter of August 31, 1980, you expressed the
opinion that section 857.5.6 of the 1980 supplement contains
language permitting the use of wired glass in any of the
locations or products covered by the BCCA code if that wired
glass meets the test in ANSI standard Z97.1. We agree that
the language in section 857.5.6 could be interpreted in the
manner suggested in your letter, and if so, would impose a
nonidentical requirement subject to preemption by section 26
of the CPSA.

The Commission staff has advised the technical staff of
BOCA about the possible preemption of the language in
section 857.5.6 concerning wired glass. The technical
staff of BOCA has drafted a revision of the language applicable
to wired glass to state that the requirement for meeting the
ANSI standard applies only to wired glass used in doors and
other assemblies to retard the passage of fire.

As you know, section 1201.1(c)(1l) of the Commission's
standard exempts wired glass required by Federal, state, or
local law in doors and other assemblies for purposes of
retarding the passage of fire. Section 1201.1(c) (1) does
not require wired glass used in such doors and other assemblies
to pass the tests in ANSI standard 297.1.

You may recall that when the Commission issued the
architectural glazing standard on January 6, 1977 (42 FR
1428), it stated:

It is the view of the Commission, however, that
the preemptive provisions of the Consumer Product
Safety Act would not apply to those products
exempted from the scope of this standard by

§ 1201.1(c).

Consequently, we believe that the preemptive provisions

of section 26 would not affect a state or local requirement
that wired glass in doors oxr other assemblies to retard the
passage of fire must pass the test in ANSI standard Z97.1.
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JALOUSIE LOUVERS

In your letter of August 31, 1980, you state that
section 857.5.5 of the 1980 BOCA supplement prescribes minimum
thicknesses for glazing materials used as louvers in jalousie
assemblies.

As you know, louvers of jalousie doors are exempted
from the requirements of the Commission's standard by
section 1201.1(c)(2). We do not believe that section 26
would preempt the enforcement of any requirements for
glazing materials used as jalousie louvers in doors, for the
reasons stated in the discussion of additional requirements
for wired glass used in doors and other assemblies to retard
the passage of fire, set forth above.

EQUIVALENT TEST RESULTS

In your letter of August 31, 1980, you also observe
that section 857.5.6 of the 1980 BOCA supplement requires
that glazing materials used in the locations and products
subject to that section must pass the applicable tests in
the Commission's standard "or by comparative test shall be
proven to produce at least equivalent performances.' You
ask if the language concerning comparative tests and equivalent
performance is preempted by section 26.

We do not believe the language concerning comparative
tests and equivalent performance is preempted by section 26,
because we do not believe that the language in question
imposes any requirement for glazing materials or products
incorporating glazing materials subject to the Commission's
standard other than those in that standard. Instead, we
believe that this language would allow a manufacturer of
glazing materials or products incorporating glazing materials
to demonstrate compliance with the requirements of the
referenced standard to the satisfaction of the state or
local enforcement authority by means of tests other than
those contained in that standard.
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LABELING REQUIREMENTS

In both of your letters you observe that section
857.5.1 of the 1980 BOCA supplement requires individual
items of glass to be labeled by the manufacturer to indicate
type of material and thickness, while the Commission's
standard has no such requirement. You ask if the labeling
requirements contained in the 1980 BOCA supplement are
preempted by section 26.

As you know, section 26 does not preempt every non-
identical state or local requirement imposed on a product
subject to a consumer product safety standard, but only
those nonidentical requirements "which are designed to deal
with the same risk of injury associated with such consumer
product "

We are not able to determine the purpose of the labeling
requirements in section 857.5.1 of the 1980 BOCA supplement.
Those requirements are set forth separately from the require-
ments for safety glazing in specified locations contained in
section 857.5.6 of the 1980 BOCA supplement. The labeling
requirements in section 857.5.1 apply to items of glass used
in applications where safety glazing is not required, in
addition to items of glass used in locations specified in
section 857.5.6.

The labeling requirements are applicable to certain
kinds of glass which are not necessarily manufactured to
meet the test in the Commission's standard, such as heat
strengthened glass and insulated glass, as well as to
certain types of glass which usually are manufactured to
comply with the requirements of that standard, such as
laminated glass and fully tempered glass. The labeling
requirements of section 857.5.1 appear not to be applicable
to any item of plastic glazing, although many plastic
glazing materials meet the requirements of the Commission's
standard.

Since we are not able to determine if the labeling
requirements of the 1980 BOCA supplement are intended to
deal with the same risks of injury as the Commission's
standard, we are unable to express an opinion as to whether
those labeling requirements are preempted by section 26 and
the Commission's standard.
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VARIANCE PROCEDURES

Finally, in both of your letters, you state that the
current BOCA model code contains variance procedures which
will allow the use of materials other than those specified
in the 1980 supplement in certain instances.

The variance procedures referred to in your letter set
forth conditions under with a state or local jurisdiction
will refrain from enforcement. As a matter of law, section
26 would not prohibit a state or local jurisdiction from
deciding not to enforce a requirement, whether or not it is
identical to a CPSC standard.

In your letter, you indicate that the existence of
variance procedures can pose a practical problem for builders,
building owners, architects, and glazing contractors,
because in making application for a variance, the applicant
acknowledges the existence of the requirement for which the
variance is sought. If a state or local requirement is
identical to a requirement imposed by the Commission's
standard, the application for variance might be some evidence
of knowledge of the existence of the requirement in the
Commission's standard, which could be relevent in an action
for civil or criminal penalties brought by the Commission
under section 20 or 21 of the CPSA, or in an action to

recover damages for injuries brought by an individual under
section 23.

Like state and local jurisdictions, the Commision also
has some prosecutorial discretion, and does not pursue every
alleged violation of a consumer product safety standard by
litigation. In most cases, it would be reasonable to expect
that the Commission would refrain from taking legal action
in any case where a duly appointed board had granted a
variance in accordance with local law on the basis of a
determination that alternative materials or methods of
construction provide an equivalent or greater degree of
safety than compliance with the literal requirements of a
building code.

However, as you know, the Commission has no control
over the decision of individual parties about whether to
pursue any rights available under section 23 of the CPSA.
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Since no one is required to seek variances, we believe that

in those cases where the primary concern of the builder,
architect, building owner, or glazing contractor is the
possibility, however remote, of a federal enforcement action
or private suit for damages, the obvious solution is to forego
application for a variance and comply with the applicable
requirements of the building code.

We hope that this adequately addresses the questions
and concerns of your letters of August 31 and September 26,
1980. Please note that the Commission has approved this
letter.

Sincerely,

Margust 4. Fpasatne-

Margaret A. Freeston
Acting General Counsel



