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Request for Jurisdictional Opinion on Life Preservers

This is in response to your inquiry of September 28,
1978, concerning the Commission's jurisdiction over life
preservers.

As you know, section 3(a) (1) (G) of the CPSA provides
that the term "consumer product' does not include "(. . .
associated equipment, as defined in section 3(8) of the

" Federal Boat Safety Act of 1971) [the FBSA] to the extent

that a risk of injury associated with the use of such
equipment on boats or vessels could be eliminated or reduced
by action taken under [the FBSA]."

Life preservers intended for use on boats would clearly
fall within the definition of associated equipment (46
U.S.C. 1452(8)(B,C)). Under the FBSA (46 U.S.C. 1454), the
Secretary of the Department of Transportation may establish
safety standards for associated equipment and prohibit the
installation, carrying, or using of associated equipmrent
which does not conform with such safety standards. This
authorizes DOT to issue standards concerning the performance
of life preservers. Whether these products are actually
regulated under this authority is immaterial.

The marketing and use patterns of particular life

‘preservers might be relevant in the following regards toward

showing that they were consumer products:

1. To establish that the life preservers are not
intended for use on boats.

2. That a market exists that is independent of the use
of the product on boats, and that therefore, action taken
under the FBSA would not adequately reduce the risk.

3. That the particular risk being addressed is not one
that is "associated with the use of such equipment on
boats".
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We would deem the risk of drowning while wearing a life
preserver to be a risk that is associated with the use of
such equipment on boats, even though it may also be associated
with the product in other circumstances. Therefore, in the
absence of any indication that either factor 1 or 2 above
applies, we would conclude that life preservers are excluded
from the definition of "consumer products' under the CPSA.

Please contact me if you have any further questions.



