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Dear Mr. Shippeer

This is in response to your letter of May 6, 1976
expressing concern that material regarded by the American
Apparel Manufacturers Association as an important supplement
to Commercial Standard (CS) 191-53, the Standard for the
Flammability of Clothing Textiles, (the Appendix) was not
included in the recent codification of that standard by the
Commission. In considering the matter, we would like to
review with you its background.

CS 191-53 was developed by members of the industry and
published by the Department of Commerce as a voluntary
standard with an effective date of January 30, 1953. When
the Flammable Fabrics Act (FFA) was enacted on June 30, 1953,
CcS 191-53 became part of that law; the FFA became effective
on July 1, 1954. On December 15, 1953, after incorporation
of CS 191-53 into the FFA, some members of the industry
committee which developed the standard issued an Appendix
which sought to clarify parts of CS 191-53.

At the direction of the Commission, all of the standards,
regulations, policies and interpretations administered by
the Commission under the FFA were published together and
codified (40 FR 59884, December 30, 13975; 16 CFR 1602-1632),
including CS 191-53, which was designated 16 CFR 1610. The
Appendix to CS 191-53 was not included in the codification
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as an Appendix to 16 CFR 1610 because it had not been part

of the standard when the standard was incorporated into the
FFA.

The subsection of the Standard for the Flammability of
Clothing Textiles of specific interest in your letter is now
codified at 16 CFR 1610.4(a) (4); it provides,

"If the specimens in the preliminary test,
when tested as described ..., do not ignite
or are very slow burning, or should have a
fire-retarding finish, a swatch large enough
to provide the specimens required for the
test ..., is subjected to the dry cleaning

and washing procedures ... The specimens
for the flammability test are then taken
from it.

The interpretation of the above section in the Appendix
states,

"This paragraph directs that when specimens

do not ignite or are very slow burning, or
should have a fire-retarding finish, additional
specimens shall be carried through the dry
cleaning and washing procedure and then retested.

There are many fabrics, which in their untreated
state, will not ignite in the Flammability Tester,
or if ignited, will burn slowly. It was not the
purpose of this paragraph to require that such
materials be carried through a dry cleaning

and washing procedure. Instead the intent was
to require that any fabric which might have
received a fire-retardant treatment be carried
through the dry cleaning and washing procedure
as an assurance that such a finish would not be
readily removed in service. In other words,
this is another case of the dry cleaning and
washing provision being incorporated as a safe-
guard against fugitive fire-retardant finishes,
with no intent that the dry cleaning and washing
should be a testing requirement if it is known
that the fabric has not been given a fire-
retardant treatment.
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In summary, ... [a]ll textiles will be
tested in their original state, and
testing after dry cleaning and washing
will only be carried out in the absence
of proof that a fire-retardant finish
has not been applied.” (Appendix to
Commercial Standard 191-53. Section III,
par. 4.1.4)

The mandatory requirement of the standard at section
1610.4(a) (4) provides for flammability tests (after pre-
liminary tests) of three classes of textiles: (a) those
that are slow to ignite, (b) those that are slow to burn,
and (c) those that have been treated with a flame retardant.

_ However, the non-mandatory interpretation contained in
the Appendix concludes that only one of these groups, the
textiles that have been treated with a flame retardant, need
undergo flammability testing after a preliminary test. The
Appendix states that the dry cleaning and washing procedure
required by section 1610.4(a) (4) was meant only for treated
textiles in order to assure that such a procedure would not
remove the fire retardant. Therefore, the Appendix concludes:
if a manufacturer can prove that a fire retardant has not been
applied, the textile need not be subjected to the dry cleaning
and washing procedure and then to flammability tests.

Although you believe that this interpretation in the
Appendix should prevail because it was written by the same
people who wrote the original voluntary standard, we cannot
agree, because the Appendix was never enacted into law. 1In
fact, this Appendix did not exist when the original voluntary
standard was enacted into law. Further it is our understanding
that the Appendix was not circulated for acceptance by fiber
producers, fabric manufacturers, finishers, converters, testing
laboratories, wholesalers, retailers, and consumers as the
voluntary standard itself had been. Accordingly, the Appendix
was not accepted in the same manner as the voluntary standard.

It is the view of the Bureau of Compliance and members
of the technical bureaus and offices that the Appendix
(which provides for flammability testing only for slow-to-
ignite or slow-to-burn textiles that have been treated with
fire retardants) attempts to limit the language of section
1610.4(a) (a) (which requires flammability testing of all
textiles that show slow-to-ignite or slow-to-burn
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characteristics during preliminary testing whether or not
they have been treated with flame retardants.) Since the
Appendix has never had the force of law, it cannot change
the clear language cf a standard that has become part of
the law. .

In addition, the Bureau of Compliance advises that,
for purposes of enforcement, testing by the staff has always
been in accordance with the terms of section 1610.4(a) (4),
and not the terms of the Appendix. Further, they believe
that the Federal Trade Commission, which administered the
general wearing apparel standard prior to formation of the
CPSC, also tested for compliance only in accordance with |
the standard.

Therefore in response to your request for "reaffirmation
of the Commission policy to interpret provisions of Com-
mercial Standard 191-53 that are not entirely clear”, please
be advised that the Office of the General Counsel believes ‘
that the Appendix has no legal effect. The omission of the
Appendix from the codification of FFA standards, regulations,
policies and interpretations published in December 1975
occurred because, as a matter of law, the Appendix does not
apply to section 1610.4(a) (4).

We are aware that problems are associated with the
Standard for the Flammability of Clothing Textiles. Staff
study of the matter includes review of a draft standard
recently submitted by the National Bureau of Standards as
well as possible extension of parts of the Children's Sleep-
wear Standards to certain specified items of general wearing
apparel. This evaluation shall continue in accordance with
priorities for allocation of resources established by the
Commission. Your suggestions, as well as the suggestions
of other members of the public, on possible ways to improve
the general wearing apparel standard will be welcome.

The views expressed in this letter have been approved

by the Commission.
1ncerelyé7

Mlchael A. Brown
General Counsel



