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Dean W. Ward, CSP

Manager, Loss Control Department
Alexander & Alexander of Texas, Inc.
34th Floor, 2001 Bryan Tower

Dallas, Texas 75201
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Dear Mr. Ward:

This is in response to your January 10, 1975 letter
requesting an interpretation of whether a "mini-bike"

is subject to the Consumer Product Safety Act (CPSA)
(copy enclosed).

Mini-bikes meet the threshold definition of "consumer
product" because they are articles produced and distributed
for the use and enjoyment of consumers "...in or around a
permanent or temporary household or residence, a school
in recreation, or otherwise..." (CPSA, section 3(a) (1)).
However, an exclusion from this definition which could
apply to mini-bikes is the one stating that the term
consumer product does not include "motor vehicles or motor
vehicle equipment (as defined by sections 102(3) and (4)

of the National Traffic and Motor Vehicle Safety Act of
1966) " (CPSA, section 3(a) (1) (C)).

Section 102(3) of the referenced 1966 Act (15 U.Ss.C.
1391 et seq.) defines "motor vehicle" as "any venicle Zriven or
drawn by mechanical powsr manufactured primarily for use on
the public streets, roads, and highways..." This definition
has been interpreted by the National Highway Traffic Safety
Administration (NHTSA) which administers the Act. In a
September 30, 1969 interpretation of its jurisdiction over
mini-bikes (34 FR 15416, October 3, 1969), the NHTSA reiterated
and expanded upon its earlier view (34 FR 1909, February 8,
1969) that "[iln the absence of clear evidence that as a
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practical matter a vehicle is not being, or will not be,
used on the public streets, roads, or hghways the operating
capability of a vehicle is the most relevant fact in
determining whether or not that vehicle is a motor vehicle
under the Act..." This September 30 document further
explains that other factors will be considered when the
"operating capability" test does not provide a clear

result: "Perhaps ‘the .most important of these [factors] is
whether state and local laws permit the vehicle in question
to be used and registered for use on public highways. The
nature of the manufacturer's promotional and marketing
activities is also evidence of the use for which the vehicle
is manufactured." (The September 30 document discusses these
factors in greater detail; copies of it and the February 8
document are enclosed with this letter.) The conclusion of
the NHTSA Administrator is that "...for the most part, mini-
bikes should not be considered motor vehicles under the-
[criteria discussed]." 1In addition, the September 30
document makes the following important procedural point:

In the first instance, each manufacturer must
decide whether his vehicles are manufactured
primarily for use on the public streets,
roads, and highways. His decision cannot be
conclusive, however. Under the law, the
authority to determine whether vehicles are
subject to the provisions of the National
Traffic and Motor Vehicle Safety Act is vested
in the Secretary [of Transportation].

The Consumer Product Safety Commission (CPSC), in
interpreting the motor vehicle exclusion from the category
of consumer products, gives great weight to the NHTSA inter-
pretation of the motor vehicle definition which appears in
the 1966 Act. As that definition applies to mini-bikes, we
concur with the view that jurisdiction is affected by such
factors as the operating capability of the wvehicle, the
applicability of state and local laws to it, and the nature
of any marketing and promotional activities made on behalf
of the vehicle. Because these factors imply that a factual
determination would be necessary, we cannot give a conclusive
response to your jurisdictional question about mini-bikes.
As a general matter, this Commission will exercise jurisdiction
over any mini-bike found by NHTSA to be outside the definition
of motor vehicle which is set forth in the 1966 Act. Further,
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we would exercise jurisdiction over any other mini-bike
which we find not to be excluded from the CPSA definition
of consumer product. While this policy may gesent a
theoretical conflict with the NHTSA's - jurisdiction, we
anticipate that no conflict will ever arise. In that
respect, we have worked and will continue to work closely
with the NHTSA on jurisdictional matters. Ultimate
protection of the consumer takes precedence over narrow
jurisdictional disputes. 1In addition, we plan to consider
our jurisdiction over mini-bikes in the general context
described by the NHTSA's September 30 document.

We trust that this is responsive to your request.

Slncerely,

Mlchael A. Brown
General Counsel

Enclosure

Copy furnished:
NHTSA, 400 7th St., SW, Washington, D. C. 20590
Mr. Richard B. Dyson, Assistant Chief Counsel
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Dear Mr, Brown:

Would you please give me an official interpretation of whether or
not the following product is subject to the Consumer Product Safety
Act, Public Law 92-573,

The product is a ""mini-bike' - it can otherwise be described as a
small-wheeled motorcycle. Some of them are equipped with lights,
etc. and are suitable for licensing, while a majority of them are
"stripped' models, designed to be used off the streets and not li-
censed,

It would seem to me that the ""stripped’ model would definitely be
under the CPS Act while the "'street' model could be under the Act
but would be under DOT. May I have your interpretation on this
matter?

Assuming that the product does fall under the Act, I would like your
interpretation or opinion as to whether the manufacturer himself
needs to maintain records that will enable him to recall any model
or series of models from the serial numbers direct from the con-
sumer. Or, whether the retailer is responsible for maintaining the
records of who purchased the mini-bikes. It is the retailer who
will be selling the products (delivered to him by the manufacturer)
to the consumer. The manufacturer will sell only to the retailer
and will have records indicating when and where each specific model
was delivered to the retailer.

Any guidelines that you may have would be greatly appreciated, along
with your interpretations.

Sincerely,

. ot K
(S O T, T Jan (@
Dean W. Ward, CSP
Manager, Loss Control Dept, DWW /bp




PART 371—FEDERAL MOTOR VEHICLE
L SAFETY STANDARDS

-~ Appendix_A—Interpretations

’ MINI-BIKES

“- Amerlcan Honda Motor Co.. Inc.,-has
~asked for a determination whether its
“Honda Mini-Trall” and other shmilar
motor-driven cycles (“mint-bikes™) are
“motor vehicles™” within the meaning of
sectiont 102(3)» of the Natlonal Trallic
and Molor Vehicle Safety Act of 1966,

Section 102(3) deflnes a motor vehicle
a8 o vehicle "manutacturcd primarily tor
~use on the public streets;, roads, and
highways Honda states, both in {ts pe-
tition aiud tts sales lHterature, that the
mini-hike 5 a recreational vehicle de-
stuned for private property or backyard
usaze, and is not a vehicle manulactuced
for use on the public roads. Honda fur-

REGULATIONS
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L ther states that mini-blkes would be le-

golly barred from the publlc roads of
- most States since they nre not equipped
wlth lights, buaiterles, or  generating
systems. - : Y

... In the absence of clear evidence that

a3 o practicat matter » vehicle is not
: being, or will not be, used on the publle
sstrects, roads, or highways the operating
capnbiltty of a vehlele is the most rele-
~vant [act in determining whiether or not
- that vehitele Is & motor vehicle under the

”"-Act. nud what eategory of vehlele it iy

“under the stendards, Thus, €1t s initl-
. ally determined that a yehilete s de-
slgned so that it is physically capable
(cither as offered for sale or without
neejor additions or modtfieatlonsy of be-
ing opernted on the public streets, rowds,
or highways, the vehicle will be constd-
ercd as having been “manufactured prt-
marily for use on the public strects,
roads, and highways™. To overcomes the
conclusien reachiced by an exawdnation
ol the operating capability a marufac-
turer would need to show substantially
more than that 1t has advertised the
“vehilcle as @ recreational or private prop-
erty vehicle or that Its use on o public
roadway, mantfactuced and  sold,
“would be ilegal, Thus for example, f o
.vchlcle was mannfactured that was suh-
stantlally tdentical to the typleal pres-
cnt day, slx-passenger sedan but was ad-
vertlsed for farm and other private
property usage, and was manulactured

as

“wlthout any lighting equipment, the vo.

p.1909 7

. FETS o el

hicle would be presumed to e n motor:
vehicle, since {t cleavly would be fully
.capable of belng operated on the public
sirects, roads, and hlghweys.,. To over-
come this presumptlion, the manuficturer
would have to shgw that there were rea-
‘sons why as n proctleal matter the ve- -
hicte would not in fact be operated on

. the public streets, ronds, and highways.

The lozlc of this npproach is clear since,
once a vehicle Is introduced on the pub-

- lle streets, voads, and highways {t s, i
‘not properly equipped, a safety hasavd.

Therefore, 0 munulncturer who produees

a vehlele that Is desikned to be capable
of that use cannot be permitted to avoid.
complinnce with the safoty standavds

throush advertising that states o con-

trary intentlion or by making the vehicle

physieally capable of, althoush techui-

cully Ineligible for, thot use.

The Admintstrator coueludes therefore
that mini-bikes are *“motor vchicles”
within the meaning of sectlon 102(3) of
the Act, and specifically “motoveycles”
or “motor-driven cyeles™ within the
meaning of 49 CFR 371.3th) (tormerly
23 CrR2 2553th)). T

Insued on Fehruary 4, 1969. .

JonxN R. JamIsson,
Dioputy Federel
Hlghway Admninistretor.

63-1578;  Ftled, Feb., 7,
8:.60 aun.}

[ER. Dac. 1949
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 RULES AND REGULATIONS

a

- . matter a vehicle {s not being, or will not
" be, used on the public streets, roads, or

' Ing operated on the public strests, roads
~ or’ highways, the vehicle: will be con-

~ vehicls

a;ﬁe 43—134 iSPBR EBH

Chapterlil—Federal Highway Admin-
istration, Depariment of Trans-
nortation C
SUBCHAPTER A—MOTOR VEHICLI SAFETY

REGULATIONS
[ Dockat MNo. §3~10)

PART 371—FECERAL MOTOR VERICLE
SAFETY STANDARDS
Appendix A—interpretations
DMrvr-Bixes
A numbder of parsons have asked the
Treceral f{tzhway Administrator to recon
sicler his Tebruary 4, 166D, infernr
of Ltha Nationaey Lo :T cand Motor

Safety Act of 1966 concerning mlni-bikes

(34 F.R. 1909). In that Interpretation, .
the Administrator concluded that mini-
bikes are “motor vehicles” within the

- meaning of section 102(3) of the Act, -

and are regarded as “motorcycles”. or
“moter-driven cycles” under the Federal
Highway Admlnistration regulations (34
FR.'1909). Under those regulatious,
mol:orcycles and motor-driven cycles
must conform to Motor Vehicle Safety -

Standard No. 108, which imposes per-. -’

formance requirements relating to lamps,..”

. reilective de v ices, an d associa.ted
" equipment, ..

ol the-February 4 interpretation, as-
- stated therein, was that ‘'[iln the ab-

‘vehicle's operatxng capability .revealed

'v‘:'(eibher as offered for sale or without-

iy

. primarily for use on the public streets,

. substantially more than that it has ad- "~

. vehlcle is the most relevant fact in de-
- termining. whether or not tha} vehicle -
. 1s a motor vehicle under the Act > * *~

The pruna*'y basis for the conc‘usion
sence of clear evidence that as a practical
highways the operating capability of a
It was stated that-if examipation of a

that the vehicle is “physically capable-

major additions or modifications) of be--

sidered as having been mauii:’:.ctmed

roads, and highways’.” It was also stated-

that a manufacurer would need to snow ~

vertised a vehicle as a reereastional or -
private property vehicle or that use of the
on a public roadway, 2s manu-
factured and sold, would be iilezal in
order to overcoma & conclusion based on
examination of the vehicles noemtmg

- capability.

Petitioners have urﬂed the Adrmms-
trator to abandon the operating capa-
bility test. They have argued that many
vehicular types, such as sz2il-prorcelled
riding mowers, have an “operating capa-

bility” for use on the public roads and -.

yet are obviously outside the class of ve-
hicles which Congress subjected to safety
regulation, Trus as that may ve, the Ad-
ministrator has decided to adhers to the
view that the operating cz2pability of &
vehicle is an importang criterion in de-
termining whetuer it is a “motor vehicle”
within the meaning of the statute. As the
above-quoied pertion of the Fsoruary 4,
1969, interpretation states, aowever, the
operating capability test i3 not reached
if there is “clear evidence that as a prac-
tical matler the vehicle is nat being used
on the public®stre2ts. roads, or high-
ways.” In the cass of self-nrop=lled rid-
ing mowers, golf caris, and many othsar
similer self -propeailed vehicies, such clear
vidence exists.

It is "‘!Q”"l from tiie definition of “mo-
tor vehicle” in section 102433 of the Act!®
that the purpose {or whnict a vehicle is




- -ationally capabie of being

N,

meaufactured is a basic factor in deter-
- mirind whether it was “manufactured

- primarily for use on the public streets;

” roads, and highways.”” However, this does
not mean that the- proper classification
of a particular vehicle is wholly d2oend-
ent on the manufacturer’s subjective

-state of mind. Instead, the Administzator
intends to invoke the- famillar principle
that the purpose for which an act, such
- ‘as the production.of a vehicle, is under-

.. takenr may he discerned from the actor’s
- conduct In the light of the surrounding
. circumstances. Thus, if a vehicle is cper--

used on public

thoroughnfares, and if in fact, a substan-
tial proportion of the consuming public
actually uses in that way, it is a “‘motor

vehicle” without regard to the maaufac.-

turer’s intent, however manifested. In
sicn a case, it would be incumbent upon

.. 2 manufacturer of such a vehicle either

-%to alter the vehicle’s. design, configura-

- able for on-road use or, by compliance
© _with applicable~motor vehicle

-: for use on pubhc streets roads and
7 highways. 5

. In borderline ca.ses other facbors must
.also be considered. Perhaps the most
important of these is whether state and.
- loeal laws pexmit.” the-vehicle in queation

[ P VRN

to be used and- registered for use- on ..
public highways. The nature of the man- .
. ufacturer's promotional and marketing =
" activities is also evidence of the use for

-whichr the vehicle is manufactured. Some

‘ relevant aspects of those activities are:
(1) Whether the vehicle is adver tised
for on-road -use or whether the manu-
‘facturer reoresents to the public that
ths vehicle is not for use on public roads;
(2) whether the vehicle is sold through
retail outlets that also deal in conven-
tional moter venicles; and (3) whether
the manyfacturer affixes a label warning
owners ’)f the venicle not to use it for
travel ovzr public roads.

In the ﬁrqt instance, each manufac-
turer must cdecide whether his vehicles
are manufactured primarily for use on
thr- public streets, roads, and highways.

{5 decision cannot bae conclusive, how-
evar, Under the law, the authority to
dsrermine whetner vehicles are subject
ta the provisions of the National Tratfc
and Motor Vehicle Safety Act is vested
in ‘.t‘m Secretary. As delegee of the Sec-
retary, the Administrator will exercise
Lmv, po ver in the light of all of the
srigzvant facts and clrcumstances (in-

inzy the manufacturer’s daclaration
of his intend) with the objective of re-
cduecing tie toll of injuries and deaihs
on the public highways.

!\n\ln!a of the availadble data about
i-bilkes, including the contents of
petitions for recounsideration of the Feb-
ruary 4, 1969, interpretation, has con-
vinced the Administrator that, for the
mast {)"Ll‘u mini-bikes shouid not be con-
..‘f‘m vehicles under the above

-bikes do havg an oparating
for use on public roads. It
thut Incidents of their ac-

* tion, and squipment: to render it unsuit-.

. safety-.
. standards, to- render the - vehicle safe-

RULZS AND REGULATIONS

tual operation on-public strests, roads,

-and highways, while undoubtedly extant,
-.are comparatively rars.
important, thelr use and registration for.

What is more

use on public thoroughfares is precluded
bv the laws of virtually every jurisdic-
tion, unless the mini-bike.is equipped
with lamps, reflective devices, and asso-
ciated equipment of the sovt that Safety

-Standard No..108 requires. Most manu-
facturers of mini-bikes do not advertise

or otherwise promote them as being suit-
able for use on public roads, and some

actually attach a label to their vehicles,
"’hose -
-manufacturers do not furnish retail pur-

chasers with the documentation needed .
to register, title, and license the ve-

warning against on-road use.

hicles for use on public roads under the

relevant state laws. Finally, mini-bikes :
.are commonly sold to the public through
.retail outlets that are not hcensed .
. dealers in motor vehicles. - - :

. Accordingly, so long as the grea.t ma--

Jority of the States do not permit the
registration of mini-bikes for use on the

_public highways and streets and until
- such time as there is clear evidence that B
- mini-bikes. are being used on public -

streets to a mgmﬁ»ant extent, the Ad-

.. ministrator is of the view that, at a - ..
-minimum, . persons .who manufacture - -

- mini- bxkes ‘are- not manufacturers of

Clpm b
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equip them with devices and accessories
that render them lawful for use and

. registration for use on public highways °

under State and local laws; (2) .do not

otherwise participate or assist in making :

the vehicles lawful for operation on pub-
lic roads (as by furnishing certificates

of origin or other title documents, unless’

those documents contain a statement

that the vehicles were not manufactured .
for use on public streets, roads, or high- -

ways); (3) do not advertise or promote
them as vehicles suitable for use on pub-
lic roads;
them through retaii dealers in motor
vehicles; and (5) aftix to the minl-bikes

.2 notice stating in substance that the

vehicles were not manufactured for use
on public streets, roads, or highways and
warning operators against such use.

"Cases of manufacturers who fwiflll soms,

but not all, of the above criteria will

be dealt with individually under those

criter;a and such others
evant,

A manufacturer of mvm-bu\es is, of

“course, ab liberty to design and construct
his products so that they conform to -

the provisions of the motor vehicle
safety standards that are applicable to
moiorcycles and thereby to manufacture
motor vehicles within the meaning oif
the MNational Trafic and Moior Vehicle
Satety Act.

In consideration of the foregoing, the
petitions for reconsideration of the Peb-

ruavy 4, 1989, interpretation relating to -

mini-bikes are granted to the extent set
forth above, and that interpretation is
withdrawn,

19C—F21DAY, OC

. 34, NO.

within the meaning of
the National Traffic and Motor Vehicle :.... -
Safety Act of 1966 if they (1) do not

(4) do not generally market

as may. be

7O3=7 3.

15417_

(Seca. 103 and 119, MNatlonal Tra=cand \rm:crr
Vehicla Safety Act of 1838, 15 U.3. C 1392,
1407, u.nd‘. 49 CFR 1.4(c))- .

Issued on September 30 1389,
. C. 'I‘L'mra
Fedeml H ighway Administrator.

[F.R. Doc. 69-11813; Ftlad, Oct. 2, 1969;
8:46 a.m.]
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