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Dear : 
 
Thank you for contacting the U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC) regarding the 
Public Playground Safety Handbook (the Handbook).  With more than 200,000 people visiting 
hospital emergency rooms each year due to playground related injuries, we are pleased to hear 
that you are taking the playground safety seriously in your community.  Your inquiry was 
forwarded to me for response.  Please note that unless otherwise indicated, the views expressed 
in this letter have not been reviewed or approved by, and may not reflect the views of, the 
Commission.  Additionally, the Handbook is a set of recommendations, but it is not a federal 
regulation. State or local jurisdictions are free to use the guidance in the Handbook as they wish, 
and local codes and regulations should always be followed.  CPSC technical staff is providing 
the following opinion based solely on the information in the e-mail you sent.  Staff has not 
visited your facility, inspected your site, or reviewed any photos. The technical staff can neither 
approve, nor disapprove, any specific installation or piece of playground equipment. 
 
On April 7, 2014, you wrote:  
  

Hi, I am a member at a community swimming pool and I am in charge of redoing our 
playground located there at the pool. I have been having a hard time finding a clear 
answer to whether or not we are considered a public facility or private. We are a 
members only club but open our doors to the public during swimming events. My 
question is, if we are considered public, do we have to follow the safety guidelines for 
playgrounds? And, do we also need to purchase commercial playground equipment or 
could we purchase residential? Any advice you can give me would be great. 

 
As stated above, the Handbook is a set of recommendations for public playgrounds.  The 
Handbook does not establish any mandatory requirements.  Therefore, even if your playground is 
public, you are not required to follow the guidelines that are stated in the Handbook.  
 
You should look to the Handbook to determine the appropriateness of following the guidance 
provided there. Section 1.3 of the Handbook titled, “What is a Public Playground,” states that 
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public playground facilities include “resorts and other recreational developments” and “other 
areas of public use.” In addition, we note that the playground you describe is not a backyard 
playset at a private residential home, which is the type of playground covered by the Outdoor 
Home Playground Safety Handbook and is often referred to as “residential.” You should also 
consider the definition of “public use playground equipment” in the voluntary standard ASTM 
F1487, Standard Performance Specification for Public Playground Equipment:   

 
Section 3.1.32 public use playground equipment — play structure for use in play areas of 
schools, parks, child-care facilities, institutions, multiple-family dwellings, private resorts 
and recreation developments, restaurants, and other areas of public use. 

 
Therefore, even though your facility is privately owned and operated, under the guidance stated 
in the Handbook and the definition provided in ASTM F1487, your facility could reasonably be 
considered a public use facility. Staff encourages you to review the guidance for public 
playgrounds contained in the Handbook. In particular, see Section 1.4.1 for a list of voluntary 
standards for your consideration. 
 
From the information you provided, it is unclear how close the playground equipment will be 
installed near your pool. Playground equipment that is attached to a pool and involves “water 
play,” as defined above, is not covered by the public playground Handbook. If any of the 
playground equipment will be installed on the pool itself, such that the equipment leads to 
“purposeful immersion of the patron’s body partially or totally in the water and involve more 
than incidental patron contact (for example, pools, water slides, lazy rivers, interactive aquatic 
play devices)”, CPSC staff recommends that you consult ASTM 1159, Standard Practice for 
Design and Manufacture of Patron Directed, Artificial Climbing Walls, Dry Slide, Coin 
Operated and Purposeful Water Immersion Amusement Rides and Devices and Air Supported 
Structures, Section 3.1.  
 
Regarding your questions about the type of equipment to purchase, CPSC staff does not endorse 
or recommend specific equipment so long as it is compliant with all applicable voluntary 
standards.  Although “commercial” equipment is generally designed to meet the 
recommendations in the Handbook, you may also find other equipment that follows the 
recommendations.  “Residential” equipment is typically not designed for use by large numbers of 
children, and although it may meet many of the recommendations in the Handbook, staff 
recommends that you consider the use scenarios.  A playground installed at a facility that 
numerous children use daily, a likely scenario at a private swimming club, is likely to see much 
higher use than a typical backyard play set. 
 
I hope this information answers your inquiry. Please let me know if you have any additional 
questions. 
 

Sincerely, 
 
Khalisa Phillips, Ph.D., CPSI 
Psychologist 
Division of Human Factors 




