U.S. CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION
5 RESEARCH PL
ROCKVILLE, MD 20850

June 9, 2023

Thank you for contacting the U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC) regarding the
Public Playground Safety Handbook (the Handbook). With more than 200,000 children visiting
hospital emergency rooms each year due to playground related injuries, we are pleased to hear
that you are taking playground safety seriously in your community.

Your inquiry was forwarded to me for response. Please note that, unless otherwise indicated, the
views expressed in this letter have not been reviewed or approved by, and may not reflect the
views of, the Commission. Additionally, the Handbook is a set of recommendations, but it is not
a federal regulation. State or local jurisdictions are free to use the guidance in the Handbook as
they wish, and local codes and regulations should always be followed. CPSC technical staff is
providing the following responses based solely on the information in the e-mail you sent.

On October 10, 2017, you wrote (numbers inserted for reference):

1) I'd like to understand why there is an overlap in age groups (2-5 and 5-12) when designating
plavground equipment size for children. These age categories are also called out in ASTM
F1487; however, I'm interested in the basis for these age groups, which I did not find in either
the CPSC Public Playground Safety Handbook or the ASTM standards. 2) Specifically, how is
one to determine if the 2-5 year or the 5-12 year old equipment is appropriate for a child who is
5 vears old? As stated in the handbook, child development is fluid and the overlap gives parents
and supervisors some flexibility when choosing which playground is most appropriate, but how
does one decide which is appropriate? How would a care-giver know which set of equipment is
right for the child? What should he/she look for? 3) Are there developmental or physical



milestones that a 5 year old should reach before playing on equipment designated for 5-12 year
olds and if so, how is the general public supposed to know this?

CPSC Human Factors staff welcomes the opportunity to clarify the recommendations contained
in the Handbook as they relate to specific questions (numbers inserted above for reference). I
will address these questions sequentially.

1)

2)

3)

As discussed in the 1990 COMSIS report, Development of Human Factors Criteria for
Playground Equipment Safety, available at: https:/www.cpsc.gov/Regulations-Laws--
Standards/Voluntary-Standards/Topics/Public-Playground-Equipment/, age
designations for playground equipment arose based on children’s size and physical
development, as well as social and cognitive developmental factors (see “Developmental
Considerations”, p. 4-1). Age designations for preschool (2-5 years) and school-age (5-12
years) equipment are intended to minimize mismatch between equipment and skills
developed to date, thereby reducing risk of injury. Children develop at individual rates across
cognitive, motor, and social/emotional domains and their advances are not always in sync.
Furthermore, development is a continuum without a sharp delineation in children’s skills
between 59 and 60 months The overlap between the preschool and school-age designations is
“realistic in terms of playground equipment use, as well as reasonably conservative with
respect to design criteria (COMSIS report, p. 5-1),” and “provides for a margin of safety”
(Handbook, §1.6). Additionally, as the Handbook states: “in areas where access to the
playground is unlimited or enforced only by signage, the playground designer should
recognize that since child development is fluid, parents and caregivers may select a
playground slightly above or slightly below their child’s abilities, especially for children at or
near a cut-off age (e.g., 2 years old and 5 years old). This could be for ease of supervising
multiple children, misperceptions about the hazards a playground may pose to children of a
different age, advanced development of a child, or other reasons. For this reason, there is
overlap at age 5.” (Handbook, §2.2.3 “Age group”).

The Handbook at §2.2.7 “Supervision” provides recommendations for playground
supervisors to determine what equipment is appropriate for children of different ages.
“Supervisors may also use the information in Table 1. [EXAMPLES OF AGE-
APPROPRIATE EQUIPMENTT] to determine the suitability of equipment for the children
they are supervising.” The table provides specific examples of equipment appropriate for the
different age designations for whom public playground equipment is designed: 6-23 months
(Toddlers), 2-5 years (Preschool), and 5-12 years (Grade school). These examples are
intended to be used as rough guides, taking a child’s unique capabilities and needs into
account, as well as the availability of adult supervision. For discussion of the skills needed to
use “Climbing and upper body equipment,” see the Handbook §5.3.2. For example, § 5.3.2.4
states: “four-year-olds are generally the youngest children able to use upper body devices” .
.. like horizontal (overhead) ladders.

There are no set motor milestones a child needs to meet before switching to a playground
with more advanced equipment. However, older preschool children (i.e., 4 and 5 year olds)
tend to be more proficient at certain motor skills than young preschool children, particularly
in the areas of “balance, coordination, and upper body strength.” (the Handbook §5.3.2,



“Climbing and upper body equipment”). A more detailed explanation of the development of
these motor skills is available in the COMSIS Report, p. 5-1:

Because children develop at different rates, it is helpful to gauge what a particular child is
capable of achieving in the motor domain and other skill areas when making decisions about
what playground equipment is most appropriate for their use.

I hope this information answers your questions. Please let me know if you have any additional
questions.

Sincerely,

Khalisa Phillips, Ph.D., CPSI

Psychologist, Division of Human Factors
Directorate for Engineering Sciences

Office of Hazard Identification and Reduction
U.S. Consumer Product Safety Commission
301-987-2592 kphillips@cpsc.gov






