U.S. CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION
4330 EAST WEST HIGHWAY
BETHESDA, MD 20814

Todd A. Stevenson Tel: 301-504-6836
Secretary Fax: 301-504-0127
Email: cpsc-os@cpsc.gov

September 17, 2014

mes A. Burns
Government Relations
National Association of State Fire Marshals
1319 F Street, NW Suite 301
Washington, DC 20004

Dear Mr. Burns:

The U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC or Commission) has
considered your February 10, 2004 petition on behalf of the National Association of
State Fire Marshals NASFM). You requested mandatory fire safety standards for
candle products based, at a minimum, on the requirements in ASTM International
Provisional Specifications for Fire Safety for Candles (PS59-02). In addition, you
requested that the mandatory standards include:

(1) flammability performance requirements for candle accessories, 1nclud1ng

candleholders;

(2) end-of-useful-life requirements for freestanding, tealight, taper, and

votive candles;

(3) stability requirements for votive candles and taper candles mounted in

appropriate candleholders; and

(4) miscibility and flash-point requirements for gel candles.

For the reasons set forth below, the Commission has denied your petition.

On March 10, 2004, CPSC’s Office of the General Counsel (OGC) docketed the
request from NASFM under the Consumer Product Safety Act (CPSA), petition number
CP 04-1, and the Federal Hazardous Substances Act (FHSA), petition number HP 04-1.
The Commission published a request for public comment on the petition. 69 Fed. Reg.
18059 (April 6, 2004). Staff addressed the comments received in response to the notice

| 1t the Commission defer a decision on the petition so that staff could
continue to work with ASTM and assess the impact of the ASTM voluntary standards.'
The ASTM standard PS59-02 was superseded by ASTM F2417-04, Standard

hitp://www.cpsc.e . “"ageFiles/88038/candleballot.pdf.










