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OFFICE OF THE
GENERAL COUNSEL

Mary Martha McNamara, Esq.
Keller and Heckman
Suite 1000
1150 17th Street, N.W.
Washington, D.C. 20036

Re: Chronic Hazard
Art Materials

Dear Ms. McNamara:

Labeling for

This responds to your letter of February 9, 1987, to
Charles M. Jacobson concerning chronic hazard labeling of art ma-
terials under the Federal Hazardous Substances Act (;llFHSA1l), 15
U.S.C. 59 126101276. Your letter was forwarded to the Office of
the General Counsel because most of the questions you ask fall
within the jurisdiction of this office. However, my response has
been reviewed by the Commission's Associate Executive Director
for Compliance and Administrative Litigation, Associate Executive

* Director for Health Sciences, and Director of the Office of Pro-
gram Management and Budget, who concur with the responses to your
questions. .

The questions you posed, and our responses to them, are
discussed separately below.

QUESTION #l: Does the definition of a toxic substance under the
FHSA include substances capable of causing cancer or other
chronic health hazards in human beings if exposed?

Response. Yes. The FHSA defines Voxic" as "any substance
(other than a radioactive substance) which has the capacity to
produce personal injury or illness to man through ingestion,
inhalation, or absorption through any body surface.11 15 U.S.C.
§ 1261(g) . A product that is, or contains, a substance that is
capable of inducing cancer in humans is certainly one that "has
the capacity to produce . . . illness to marP if the reasonably
foreseeable use or misuse of the product will result in a sig-
nificant exposure of humans to the carcinogen.
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There is no indication in the legislative history of the
FHSA that chronic hazards are not to be included within the
definition of toxic. In fact, Congress, in 1981, required that
where a risk of cancer, birth defects, or gene mutation would be
addressed by a regulation under section 2(q)(l) of the FHSA, 15
U.S.C. 5 1261(q)(l), a #Chronic Hazard Advisory Panel (VHAPV') re-
port is a prerequisite to an advance notice of proposed
rulemaking. 15 U.S.C. $5 2077, 2080(b). This would seem to be a
clear indication of congressional intent that carcinogens, and
substances presenting other types of chronic hazards, are in-
cluded within the FHSA's definition of toxic.

Furthermore, in the judicial review of the Commission's ban
of urea-formaldehyde foam insulation, which addressed a risk of
cancer as well as various acute hazards, the Fifth Circuit held
that the proceeding should have been conducted under the FHSA,
not the CPSA. Gulf South Insulation v. CPSC, 701 F.2d 1137 (5th
Cir. 1983).

Therefore, we conclude that the term lVillness't in the
FHSA's definition of toxic includes cancer and other diseases re-
sulting from chronic exposure. As you note in your letter, this
determination is consistent with the Commission's recent action
concerning asbestos and the proposed action concerning methylene
chloride, both of which were taken under the FHSA.

QUESTION #2: If [the answer to Question #l is yes], must art ma-
terials containing substances [other than asbestos or methylene
chloride] that may present a carcinogenic risk to humans during
.any reasonably foreseeable handling or use be labeled in accor-
dance with Section 2(p)(l) of the FHSA?

Answer. Yes, at least where there is evidence that the
substance is an actual or potential human carcinogen in accor-
dance with sound scientific principles, where the exposure during
reasonably foreseeable handling or use is such that there is a
significant risk of cancer in exposed persons, and where the
product is intended for use in the household. See 15 U.S.C.
§ 1261(f) (1L WI and (P). The requirements of section 2(p)(l)
automatically apply to hazardous substances intended for use in
the household or by children. As discussed above in the answer
to question # 1, we conclude that the FHSA's provisions apply
fully to substances pre:senting chronic hazards.
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Art materials, just as other chemical substances, will have
to be considered individually to assess their potential for

. chronic hazards, in the same manner as they are reviewed for
acute hazards. After such review, the labeling for the indi-
vidual product should be tailored to fit within the framework
provided by section 2(p)(l).

QUESTION #3: If [section 2(p)(l) labeling is required], do the
labeling practices required by [ASTM labeling practice] D-4236
comply with Section 2(p)(l) of the FHSA?

Answer. Yes. We see nothing in ASTM labeling practice D-
4236 that would conflict with the requirements of section
2(P) (I)? and compliance with D-4236 would fulfill the require-
ments of section 2(p)(I). Some provisions of D-4236 may go be-
yond that which could be required under section 2(p)(l), such as
the listing of all sensitizing components required by section 5.5
of the practice. A product's labeling would also have to address
any of the other hazards specified in the FHSA, such as
flammability or corrosiveness, that are presented, and the label-
ing should meet the placement and conspicuousness requirements
specified in 16 C.F.R. !$ 1500.121.

QUESTION #4: If [the answer to question 3 is yes], do the label-
ing requirements for chronic hazards in art materials under Sec-
tion 2(p)(l) of the FHSA preempt any state requiremen,ts.

Answer. Yes, at least where the state requirement is for
cautionary labeling and addresses the same risk as the section
2(p) requirement. Under FHSA section 18(b)(l)(A):

[I]f a hazardous substance or its labeling is
subject to a cautionary labeling requirement
under section 2(p) . . . no State or po-
litical subdivision of a State may establish
or continue in effect a cautionary labeling
requirement . . . designed to protect against
the same risk of illness or injury unless
such [state] cautionary labeling requirement
is identical to the labeling requirement un-
der section 2(p) . . .

15 U.S.C. 0 1261n.
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While the opinions given above are the latest interpreta-
tion of the law by this office,
quently by the CommissLon.

they could be changed subse-

We hope this information is helpful to you. We greatly ap-
preciate the voluntary efforts of the members of the Coalition in
developing the ASTM labeling practice. We trust the opinions
given above are consistent with our mutual desire to have a
strong and effective voluntary standard for art materials.
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Re: Chronic Hazard Labeling for Art Materiak

Dear Mr. Jacobson:
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The Consumer Product Safety Commission (Commission)
recently took two actions under the Federal Hazardous Substances i
Act (FHSA) against chemicals that pose a chronic hazard.
Specifically, the Commission proposed a rule declaring methylene
chloride in household products to be a hazardous substance
"due to a risk of cancer from inhalation of methylene chloride
vapor." 51 FR 29778 (August 20, 1986). Then the Commission
issued a Notice of Enforcement Policy declaring household
products containing intentionally added asbestos to ibe hazardous
substances requiring proper labels under the FHSA. 51 FR 33910
(September 24, 1986). Both of these actions impact, inter
alia, artists' materials and raise questions among the members
of the Art Supplies Labeling Coalition (Coalition), who requested
that we obtain a clarification from the Commission o:n several
issues affecting them.

As you know, the Coalition is composed of associations
representing manufacturers, distributors, retailers, and
users of art materials. It was formed to develop a voluntary
standard for the labeling of chronic hazards in art supplies
under the auspices of the American Society for Testing Materials
(ASTM). The voluntary standard, D-4236, has been in place
for several years now and manufacturers have begun tlo label
their art material products in conformance with D-4236.
At the time the standard was developed, it was thought that
the automatic labeling requirements of the FHSA did not apply
to chronic hazards in household products. However, these
two recent actions of the Commission appear to dispel that
notion.
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Therefore, we would appreciate clarifications for
several related issues:

(1) Does the definition of a toxic substance
under the FHSA include substances
capable of causing cancer or other
chronic health hazards in human beings
if exposed?

(2) If so, must art materials containing
substances,11 that may present a carcino-
genic or other chronic hazard health
risk to humans during any reasonably,
foreseeable handling or use be labeled
in accordance with Section 2(p)(l)
of the FHSA?

(3) If so, do the labeling practice&
required by D-4236 comply with Section
2(p)(l) of the FHSA?

(4) If so, do the labeling requirements
for chronic hazards in art materials
under Section 2(p) (1) of the FHSA
preempt any state requirements?

The Coalition is anxious to preserve the voluntary
standard it worked so diligently to develop, but is ever
aware of its obligations under the FHSA. In this instance,
we hope that the voluntary standard will emulate the FHSA.
Your guidance on the Commission's present interpretation
of the FHSA labeling requirements for chronic hazards in
art materials will be greatly appreciated. .

With best wishes,

Sincerely,

Mary Martha McNamara

Enclosure -

cc: Deborah Fanning

l/We refer to substances other than asbestos and methylene
chloride.

L/Attached is Appendix A.
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